АНИПО

Пре 155 година, у срцу планине Анина је пуштена у рад прва планинска пруга на садашњој територији Румуније. Монументално техничко и инжењерско достигнуће под називом “Банат Семмеринг”, осигурало је транспорт угља, индустријских производа и путника између Анине и Оравице, снажних економских центара у то вријеме. Током свог постојања, железница је континуирано радила, доприносећи у потпуности економском и друштвеном развоју подручја и постала један од симбола слика, не само планине Анина, већ и области Царас-Северин и целе Банат, сведока свих периода успона и падова ових места.

Технички подаци који описују овај историјски споменик су неуобичајени и данас, а посебно за половину деветнаестог века, када је ово достигнуће било веома импресивно. Било је потребно изградити 14 тунела укупне дужине 2084 м, као и 10 вијадукта укупне дужине 843 м. На 34 км од укупне дужине трасе између Оравице и Анине, железничка пруга се протеже у распону од 340 м надморске висине.

Поред тога што се бави једном од најупечатљивијих циљева техничког и историјског наслеђа наслеђених од генерација раније, планинска пруга Анина-Оравита је један од најважнијих инфраструктурних елемената у планинама Анина, што може зависити од економског препорода планина Анина и Царас – Северин Цоунти.

У циљу обележавања годишњице 24. новембра 2018. године, локалне власти ће у сарадњи са партнерима и пријатељима из Пожаревца, Република Србија, организовати изложбу фотографија и других визуелних ефеката, на туристичком месту на железничкој станици Анина, изложба која подсећа на прелепе љубитеље историје Семмеринга Банатана и називаће се Фестивал АниПо у годинама које долазе.

Translate »
Scroll to Top