“АНИНА”

Општина Анина се налази у Банатул Монтану, у централном делу округа Караш-Северин, 36 км од Решице и на просечној надморској висини од 645 метара. Планине које окружују Град представљају јужни продужетак Западних Карпата. Укупна површина локалитета је 14.696 ха, а географске координате насеља су 45°2’30” северне географске ширине и 21°53’20” источне географске дужине. Главно насеље Анине налази се у огромној калдери коју са истока и запада чувају два планинска ланца чије су висине између 693 метра (врх Целниц) и 945 метара (Талва Занеи). Два планинска ланца раздваја долина Пурцарулуи, која тече у правцу ЈИ-СЗ, реком Анина, која извире из долине Дрецхслер (Краксен) и улива се у реку Карас, у близини села Горуиа. Река има само једну притоку на територији града – Терезију. Јужни део града пресецају реке Штајердорф и Понор, које се уливају у реку Минис.

Приступ Анини се остварује са две стране: из Решице на републичком путу 58 и из Оравите или Божовића на државном путу 57Б. Град Анина је са Оравитом повезан и најстаријом планинском пругом у земљи, која се назива и банатски Семеринг због сличности у погледу грађевинских потешкоћа са аустријском железницом из Семеринга. Ова планинска пруга има дужину од 33,8 км, разлика у нивоу од 338 м, 14 тунела и 10 вијадуката, тренутно се путује за око 2 сата.

Култура Анине носи утисак посебности овог простора, што је резултат интеракције културе и традиције и обичаја, традиција хетерогеног становништва које је овде радило и ради. Од оснивања села па до данас, на овим просторима живе заједно Аустријанци, Чеси, Словаци, Мађари и Румуни у областима Оравижа и Алмајулујска долина. Касније, после Велике уније 1918. године, а посебно са успостављањем социјалистичког система, почели су да долазе Румуни из других крајева земље да раде у рударству. Културу ових места обележили су фактори специфични за сваки етнички сегмент становништва, од којих сваки комбинује карактеристике мултиетничке културе. У годинама социјализма дошло је до назадовања, замагљивања специфичних културних догађаја, обичаја и традиције. Тренутно покушава да поново открије и унапреди културу, без обзира на њену музику, плес, ношњу, књижевност, сликарство, фотографију, итд. Једно од најважнијих и најтрајнијих културних удружења у Анини, документовано 1865. године, али је вероватно много фанфара најстарији град, основан као чета рудара.

Туристичке атракције:

Translate »
Scroll to Top